Logo Evolution Fysiotherapie
Logo Evolution Fysiotherapie

Fysiotherapie behandeling bij cervicale dystonie, torticollis en dwangstand van de nek.

Fysiotherapie kan soms goed helpen bij dystonie maar is niet eenvoudig. De moeilijkheid van dystonie en soortgelijke klachten/ patronen is dat de oorzaak ervan niet altijd eenvoudig te achterhalen is. Een klacht behandelen waarvan je niet weet waardoor dit ontstaat is niet efficiënt en direct effectief. Om daar toch op een manier achter te komen gebruiken wij de eliminatie methode.

Samen gaan wij bespreken en onderzoeken welke factoren er bij jou mogelijk een rol spelen die een verkeerde aansturing en aanspanning van jouw nekspieren tot gevolg kunnen hebben.
Schrik niet: dit kunnen wel meer dan 30 factoren zijn! Meerdere veroorzakers tegelijk zijn eerder regel dan uitzondering.

Enkele  van deze factoren zijn: E-nummers, voeding, drugs, cafeïne,  stress, allergieën, gewoontes in de nek, houding, genetische aanleg voor dystonie, te hoge bloedsuiker, slaapproblemen, verminderd stabilisatievermogen (nek),  te weinig kracht in de nekspieren, te veel kracht in het gebruik van de nek, de (krachts)verhouding tussen verschillende spieren van de nek, verkeerd gebruik, een verstoord bewegingspatroon, kaakproblemen en nog veel meer factoren.
Minder dystonieklachten door middel van fysiotherapie en manuele behandelingen.

Na een jaar of twintig zonder resultaat voor cervicale dystonie (torticollis, dwangstand van de nek) door anderen te zijn behandeld kwam ik bij Wesley Douma van Evolution Fysiotherapie terecht. Eerdere officiële behandelingen zoals met botuline toxine, houdingcorrectie en zachte spiermassage zoals ik die bij andere therapeuten kreeg, hadden geen blijvende verbetering opgeleverd.
Door langdurige verkramping waren mijn nek-, schouder- en de bovenste helft van mijn rugspieren inmiddels gevuld met littekenweefsel. Wesley heeft met veel geduld en veel kracht, centimeter voor centimeter, deze spieren weer losgemaakt. Waardoor de doorbloeding, en daarmee de spierfunctie, hersteld werd en deze langzaam maar zeker weer beter konden functioneren. Zijn collega Vincent Dijxhoorn heeft daarnaast met behulp van een aantal "dry needling" behandelingen o.a. mijn vastgelopen trapeziusspier (een nekspier) weer losgemaakt.
Dit combineerde ik voorzichtig opbouwend met oefeningen als (side en forward) planken, opdrukken, jumping jacks, indoor roeien en stokhangen met gestrekte armen. Waarbij het belangrijk was om deze oefeningen telkens zo lang te doen als ik mijn hoofd en nek daarbij recht kon houden. Dat rechthouden is cruciaal omdat daarmee op termijn (aanvankelijk bijna onmerkbaar) het verstoorde neurologische signaal naar de disfunctionele spieren wordt overschreven.
Na zo'n anderhalf jaar van tweewekelijkse behandelingen bij Evolution Fysiotherapie waren mijn dystonieklachten sterk afgenomen. Aanvankelijk was ik al uren uitgeput na het doen van boodschappen om de hoek. Maar inmiddels kan ik weer zo’n 10 kilometer wandelen op een dag. De dystonie is hiermee niet geheel genezen (ik bezoek de praktijk nog een à tweemaandelijks voor nabehandeling) maar het verschil is aanmerkelijk. Waar ik eerst bijna niets kon doen per dag - zelfs rechtop zitten in een stoel was uitputtend vanwege de voortdurende onwillekeurige aanspanning van de nekspieren - kan ik inmiddels weer grotendeels normaal functioneren en ik ga nog steeds vooruit
!
-R van de Erve

Meestal zijn meerdere factoren de oorzaak van het ontstaan van, of de verergering van klachten.

Het elimineren en controleren van deze factoren kan leiden tot symptoomvermindering en soms zelfs leiden tot een situatie waarbij er niet of nauwelijks nog overmatige prikkels worden afgegeven en de nek bijna niet meer in een dwangstand komt te staan.  

Garantie voor verbetering kunnen wij helaas niet geven. Wanneer de nek in een dwangstand staat door een hersenbeschadiging of afwijking in de hersenen is het lastig om door middel van fysiotherapie resultaat te verkrijgen. Toch kunnen wij dan vaak wel de bijkomende klachten doen verminderen.

Wanneer een spier regelmatig of zelfs voortdurend in een te gespannen positie staat ontstaan er kleine beschadigingen in de spier. Na een tijd worden deze beschadigingen omgezet in littekenweefsel in plaats van spierweefsel. Hierdoor neemt de kracht, coördinatie, stabiliteit en flexibiliteit van jouw nek af. Het behandelen van deze littekenplekjes geeft meer kracht, betere stabilisatie, een beter uithoudingsvermogen, meer kracht en meer bewegelijkheid van de nek. Doordat de nekregio beter gaat functioneren wordt de dystonie/torticollis minder snel uitgelokt, verminderen de klachten en kun je langer functioneren voordat er dwangstand ontstaat.
Wil je hulp bij jouw klachten? Neem dan contact met ons op.
Neem contact op
Wil je hulp bij jouw klachten? Neem dan contact met ons op.