Echografie onderzoek door een fysiotherapeut

Zowel bij fysiotherapie Amsterdam Oost als in Zwanenburg kunnen wij als extra onderzoeksmethode een echo bij u maken. Veel blessures kun je goed onderzoeken met een echografie.
De fysiotherapeut gebruikt de echografie om zeker van zijn diagnose te zijn. Met onze handen kunnen wij fysiotherapeuten veel maar kunnen er niet inkijken. Met een echo kan dit nu dus wel. Dit maakt het voor u als patiënt en voor ons als therapeut makkelijker en inzichterlijker.

Waarvoor gebruiken wij de Echo in de fysiotherapie

Wij gebruiken het echografie voor het stellen van diagnoses die niet of niet zeker zijn met onze orthopedische testen. Ook gebruiken wij de echo om inzichtelijk te maken hoe lang het herstel van een blessure precies gaat duren. Deze opname kan vervolgens weer gebruikt worden om op een later tijdstip te meten hoe ver u vooruit bent gegaan.

Hoe werkt een echo bij de Evolution fysiotherapie?

Wanneer de therapeut van Evolution Fysiotherapie denkt dat een echo onderzoek u voordeel geeft dan adviseren wij dat tijdens ons eerste gesprek en onderzoek. Vaak kan de echo dan direct gemaakt worden als u dat wilt.
Ook u als patiënt unt de voorkeur geven aan een betrouwbaardere vorm van onderzoeken om zeker van de diagnose te zijn. Men vind het fijn als wij het zeker weten door het probleem op beeld vast te leggen. Voor doctoren en verzekeraars is dit gewenst en ben jij zeker van de diagnose.
De kosten voor een echo onderzoek zijn 75 euro boven op de gebruikelijke consult en onderzoek kosten. Een echo apperaat is zeer kostbaar en wij zijn met het echo onderzoek extra tijd kwijt. Helaas vergoeden op dit moment de verzekeraars een echo onderzoek bij fysiotherapeuten niet. Wij hopen dat dit in de toekomst gaat veranderen wanneer een echo onderzoek standaard gaat worden in fysiotherapie praktijken. Wij adviseren wel altijd om de rekening in te dienen bij de zorgverzekeraar om het te proberen.
Dus wij gebruiken de echo om duidelijk te maken:

- Waar de blessure vandaan komt
- Wat de oorzaak is van de blessure
- Hoelang het herstel gaat duren
- Als extra onderzoek om te onderzoeken of wij geen factoren missen die het herstel beinvloeden
- Als evaluatie instrument, hoe goed u herstelt.

Kan ik niet beter in het ziekenhuis een echo laten maken?

Je kunt blessures beter door een fysiotherapeut met een echo laten onderzoeken dan in het ziekenhuis. De rede daarvoor is dat wij jouw hele verhaal meenemen, weten waar naar wij zoeken en wij laten u tijdens de echo bewegen. Het bewegen van een spier of gewricht geeft super veel informatie hoe iets functioneerd.
Helaas word er in het ziekenhuis alleen gekeken wanneer u stil zit en dan heeft men vaak ook geen last. De beelden worden ook niet direct beoordeeld omdat de gene die de beelden maakt alleen het onderzoek doet en de arts jouw beelden anlyseert.
Een voordeel van het ziekenhuis is dat zij super veel ervaring hebben met het maken van echo`s en de kosten worden vergoed door de zorgverzekeraar (let op dat de kosten wel van je eigen risico af gaat). De kosten in het ziekenhuis varrieren tussen de 75-250 euro.

Moet ik perse met een echo onderzocht worden?

Een echo onderzoek is in veel gevallen aanvullend en niet noodzakelijk. Het maakt de diagnose, dus het probleem waarom jij last hebt, zekerder en zo wordt er ook niets gemist. Met onze andere onderzoekmethodes komen wij een heel eind. Wanneer het noodzakelijk is zullen wij u dit vertellen bij uw eerste bezoek aan de praktijk.

voorbeelden van blessures waarbij een echo van grote waarde is.

SPIERSCHEURING
Een spierscheuring is een voorbeeld van een blessures waar een echo veel waarde heeft. Wanneer wij een spierscheur verwachten raden wij een echo onderzoek aan. Je kunt namelijk heel duidelijk zien dat er een scheur in de spier aanwezig is.

Bij het afscheuren kun je duidelijk zien dat de spier en pees missen. Bij het inscheuren kun je precies zien hoe groot de inscheuring is en hoe de spier functioneert. Door op te meten groot de inscheuring is kunnen wij een goede inschatting maken hoe lang het duurt voordat de scheur weer genezen is.  Voordat jij weer alles kunt gaan doen maken wij weer een echo om te zien of de spier goed genezen is. Wanneer te vroeg word begonnen met het gebruik van de spier kan deze opnieuw inscheuren met alle gevolgen van dien.
LITTEKENWEEFSEL

Wanneer een blessure jaren lang aanhoud, kan het wel eens zijn dat er in de loop van de tijd litekenweefsel zich heeft opgebouwd in en rondom jouw blessure. Met een echo kunnen wij dit goed zien en kunnen wij inzichtelijk krijgen wat het liteken voor gevolgen heeft voor het functioneren van het betrefende gebied.
SLIJMBEURSONTSTEKING

Een slijmbeursontsteking is zeer goed vindbaar op een echo. In de praktijk is het namelijk niet altijd duidelijk of de slijmbeurs ontstoken is en/of de pees rondom de slijmbeurs.
INKLEMMINGEN

In de schouder komen vaak inklemmingen voor onder het schouderdak. Door met een echo binnen in de schouder te kijken kun je al snel zien wanneer het een inklemming betreft. Je kunt daarbij direct vaststellen wat deze inklemming voor schade heeft aangericht aan de pezen en slijmbeursen. Je kunt als patiënt zien wat er gebeurd wanneer er een inklemming optreed, wat jou helpt het probleem te begrijpen. Door de imklemming komen vaak verkalkingen voor wat perfect zichtbaar is op de echo.
VERKALKINGEN

Pezen kunnen door bedrukkingen verkalkingen krijgen. Dit maakt de pees kwetsbaar en minder goed rekbaar. De meest bekende verkalkingen van pezen is die van de achillespees en de schouderpezen. Ook op andere plekken in het lichaam kan een verkalking voorkomen. Deze kun je zonder een echo vermoeden maar niet vaststellen.
VERKEERDE HOUDING VAN SPIEREN

Met een echo kun je opmeten hoe dik spieren zijn en hoe dik de spieren onderdeze spieren zijn. Met name in de dieper gelegen gebieden kunnen wij dit niet voelen. Bijvoorbeeld bij de buikspieren. Wij kennen allemaal de six pack buikspier. Onder deze spier liggen nog 3 andere spieren die je perfect met een echo kan zien en moeilijk kan voelen.