Voorbereiden op je heup of knie operatie.
De meeste mensen weten niet zo goed wat ze kunnen verwachten van een heup of knie operatie. Tegenwoordig kun je allerlei filmpjes bekijken hoe de operatie eruit ziet, dit geeft een goed beeld van wat er gebeurd in je lichaam. Hoe het proces ervoor en erna eruit ziet is voor de veel mensen echter een raadsel. Wij van Evolution Fysiotherapie proberen het proces voor de operatie hier inzichtelijk te maken voor u.

De revalidatie van een geopereerde knie of heup begint dus al voor de operatie. Wat gaan wij dan met u doen? Het belangrijkste is dat wij voor de operatie al beginnen met het versterken van de spiergroepen rondom het geopereerde lichaamsdeel. Voor de knie en de heup zijn dat vooral de bil en bovenbeen spieren. Deze oefeningen doet u in een fitness ruimte begeleid door uw fysiotherapeut of u krijgt oefeningen mee voor thuis. Waarom is dit zo belangrijk? Er is wetenschappelijk bewezen dat wanneer u spieren versterkt voor de operatie u sneller weer op de been bent na de operatie. De regel binnen de fysiotherapie is dan ook: Better in, Better out. Hoe hoger uw spierniveau is voordat u de operatie ingaat hoe minder het verval zal zijn na de operatie. U zit dan al verder in het traject van training in vergelijking met wanneer u niets voor de operatie heeft gedaan.
Daarbij leren wij mensen voor de operatie hoe ze veilig met krukken kunnen lopen (als het een heup of knie operatie is). Veiligheid is erg belangrijk in de eerste fase van revalidatie. Wij willen niet dat mensen vallen doordat ze niet goed met krukken kunnen lopen. Mochten krukken nog steeds niet veilig genoeg zijn dan kiezen wij gewoon voor een ander loophulpmiddel zoals een rollator, driepoot of looprek.
De resultaten na een knie, heup of schouder operatie zijn erg goed. Wij zorgen ervoor dat u het gewenste doel dat u voor de operatie had behaald. Na de revalidatie hebben de meeste mensen spijt dat ze het traject niet eerder zijn aangegaan vanwege de goede resultaten. Minder tot geen pijn in het gewricht of rondom het gewricht, meer bewegelijkheid, verder kunnen lopen, verder kunnen fietsen en zelfs hervatten of starten van nieuwe sportactiviteiten zoals golfen en tennis zijn de resultaten die wij zien.

Bij twijfel hierover laat je goed informeren door de fysiotherapeut! Wij van Evolution Fysiotherapie zijn ervaringsdeskundigen op het gebied hiervan en hebben al meer dan honderd patiënten  gerevalideerd.