Kun je aan je lichaam merken of het buiten mooi of slecht weer is?
Ik heb opgemerkt dat als ik wakker word en voordat de gordijnen open zijn, ik al kan voelen of het mooi of slecht weer is. Of anders gezegd; of het een hogedrukgebied is of een lagedrukgebied. Met een hogedrukgebied hebben we vaak zonnig, stabiel weer met weinig regen en luchtdrukschommelingen en in een lagedrukgebied is er regen, veel wind en veel luchtdrukschommelingen.

Er zijn meerdere holtes in het gezicht met lucht, zoals je voorhoofdholte en bijholtes. Beide kunnen ervaren worden bij verandering van luchtdruk. In onze gewrichten zit ook lucht en een vlies die ook reageren onder de invloed van luchtdrukveranderingen.

Ik vroeg aan mijn partner of zij dit ook wel eens had maar zij gaf aan dit niet te hebben. Dit bracht mij erg aan het twijfelen maar elke keer als het weer een aantal dagen had geregend en het de volgende ochtend prachtig weer was met een strak blauwe hemel voelde ik dit direct met opstaan.
Mijn gewrichten zijn dan minder stijf, minder druk op mijn holtes, minder last van spierpijn van het sporten en ik bruis van de energie. Een wereld van verschil! Voel ik dan iets dat iemand anders niet voelt?
We willen allemaal speciaal zijn maar al snel kwam ik met behulp van mijn vriend Google erachter dat ik niet de enige ben. Het blijkt namelijk dat het weer behoorlijk wat invloed op ons lichaam heeft.

Mijn patiënten geven aan op vakantie met mooi weer een stuk minder klachten te ervaren. Ik vermoedde dat dit komt doordat mensen dan lekker ontspannen zijn, geen stress ervaren, goed uitrusten en dat warmte ontspanning aan de spieren geeft. Maar dit dekt niet de lading.
Super interessant wat het weer voor invloed heeft op het lichaam dus heb ik het web en de wetenschappelijke medische databases afgespeurd naar informatie. 
Daaruit blijkt dat je in je lichaam de luchtdruk kunt voelen. Daarmee zou je het weer dus globaal kunnen afleiden.
Veel mensen vinden het moeilijk te begrijpen en voor mensen die dit gevoel niet hebben klinkt het misschien vreemd maar er zijn een hoop mensen die luchtdruk en met name luchtdrukschommelingen merken in hun lichaam. Het lijkt gek maar is eigenlijk juist heel logisch te verklaren.
Wij hebben namelijk veel holtes in ons lichaam waar lucht in zit. Met de wisselingen van luchtdruk krimpt lucht of zet juist uit en dit kun je dan ook merken. Dat is omdat wij in ons lichaam heel veel sensoren hebben.
Eén van die holtes waar luchtdrukverschil goed merkbaar is, is de buis van Eustachius. Dit is de drukregelaar tussen je middenoor en de keelholte. Deze holte zorgt bij het opstijgen of dalen van een vliegtuig voor een naar gevoel omdat er dan een wisseling van luchtdruk is.

Bij een snelle luchtdrukverandering zoals vlak voor een heftige bui zet eerst de lucht uit, waarna de luchtdruk daarna verminderd. Dit kan bij mensen druk op botten, littekens en spieren veroorzaken. Dit verklaard dat wanneer jij al een blessure hebt en de luchtdruk verhoogd wordt, er op pijnlijke plekken gedrukt word. Net als bij een wondje. Heb je een wond en je geeft hier druk op, dan voel je dit.

Patiënten ervaren op plekken waar zij blessures hebben soms onverklaarbare veranderingen zonder dat zij iets specifieks doen. Wellicht is dit dus te verklaren door verandering in het weer en dus de luchtdruk.

Er zijn veel factoren die bepalen of je last kan hebben van “het weer”. Met name de hoeveelheid vocht en lucht in je lichaam. Bij veel patiënten is er sprake van zwelling bij hun blessure en zij kunnen dus last hebben van schommelingen van het weer.
Meerdere patienten geven aan dat zij op vakantie (vaak mooi stabiel weer) minder last hadden en met terugkeer meer klachten ontwikkelden.
Gaan wonen in een land met een stabiele hoge luchtdruk zal dus zeker voor minder wisselende klachten zorgen. Het doet natuurlijk niets aan de oorzaak van de blessure.
Andersom kunnen we natuurlijk ook het weer niet veranderen, dus is hier ook weinig aan te doen. Nederland heeft nou eenmaal veel wisselvallig weer, wat voor veel luchtdrukschommelingen zorgt. Maar het weten en begrijpen dat luchtdrukschommelingen bepaalde klachten plots kan verergeren en verminderen geeft in ieder geval een geruststelling.
Ik ben benieuwd hoeveel mensen dit weten en ook van collega`s of zij hier weet van hebben? In onze praktijk wisten wij dit in ieder geval niet en is deze informatie voor ons een waardevolle toevoeging.
MOBIEL AMSTERDAM OOST
0642557307
MOBIEL ZWANENBURG
0610245606
OPENINGSTIJDEN

maandag t/m dinsdag 09:00-20:00 uur

woensdag t/m vrijdag 08:00-18:00 uur

EMAIL

INFO@EVOLUTIONFYSIOTHERAPIE.NL
PARTNERS